top of page
Zoeken

Fashion Revolution Week - Hoe maak ik een handtas?

Dit jaar vond de Fashion Revolution Week plaats van 22 tot en met 29 april. Vandaag is dus de laatste dag en ik wou hier zeker nog aandacht aan besteden.


Fashion Revolution Week is opgericht in de nasleep van de Rana Plaza-ramp in 2013. Ze zijn uitgegroeid tot 's werelds grootste mode-activisme beweging, die burgers, merken en beleidsmakers mobiliseert door middel van onderzoek, onderwijs en belangenbehartiging.


Ze zijn een wereldwijde beweging van mensen die ervoor zorgen dat de mode-industrie eerlijk werkt.


Het zijn ontwerpers, academici, schrijvers, bedrijfsleiders, beleidsmakers, merken, detailhandelaren, marketeers, producenten, makers, arbeiders en modeliefhebbers.


Meer info over de visie en doelen vind je op de website www.fashionrevolution.org/about/


Bij SofieDarche. is transparantie in de productie enorm belangrijk. Ik werk met zo weinig mogelijk leveranciers en ik vind het belangrijk om binnen Europa te blijven. Als Belgisch, duurzaam merk probeer ik ook zo veel mogelijk zelf te produceren. Om geen overproductie te hebben werk ik niet per seizoen, maar ga ik voor tijdloze ontwerpen en zoek ik naar een evenwicht tussen minimalisme en detail.


Naar aanleiding van deze week deel ik graag een deel van mijn werkproces met jullie. Benieuwd hoe een handtas gemaakt wordt van de eerste tot de laatste stap? Lees dan zeker verder.


Ontwerpen


Alles begint bij het ontwerpen van een handtas of een collectie. Hier heb ik geen vaste methode voor. Soms ontwerp ik volgens een thema. Een moodboard is dan de basis. Het ontwerpproces neemt wel wat tijd in beslag en als de ontwerpen getekend zijn, is het ontwerp nog steeds niet finaal.


Een andere manier om te ontwerpen is op basis van informatie. Voor de Annelies tas ben ik bijvoorbeeld gaan nadenken welke vorm een handtas voor Annelies moest aannemen. Als ik op deze manier ontwerp, denk ik in functie van de persoon. Wat zou zij/ hij graag hebben in een handtas en wat vind ik dat deze handtas moet zijn.


Functie bepalen


Als alle ontwerpen gemaakt zijn denk ik na over de afmetingen en de functie van de tassen. In een collectie vind ik het belangrijk dat er een ‘voor alle dag handtas’ tussen zit, maar even goed een handtas voor de werkende vrouw. De binnenkant van de handtas wordt dus nu op papier gezet.


Patroontekenen


Patronen worden getekend op dik papier omdat het makkelijker is om daarna over te tekenen op leder. Eerst wordt het patroon voor de handtas gemaakt, dan de binnenkant of de voering.


Prototype papier


Nu de patronen klaar zijn, wordt er een prototype gemaakt in kraftpapier. Hiervoor wordt kraftpapier gebruikt omdat dat een redelijk goed beeld geeft over hoe de handtas eruit zal zien in leder.


Op basis van deze papieren tas worden eventuele aanpassingen aan de patronen gedaan.


Prototype leder


Dan volgt een tweede prototype, deze keer in leder. De handtas wordt met extra zorg en aandacht in elkaar gezet omdat het bij een nieuw model altijd extra nadenkwerk is.


Ik start met het tekenen van de patronen op de goede kant van het leder. Dit gebeurt met een zilverpen omdat deze later terug verwijderd kan worden. Daarna worden alle stukken netjes uitgesneden met een scherp mes. Bij deze stap is het belangrijk om nauwkeurig te werken want dit bepaald voor een groot deel de afwerking van de handtas.


Het leder wordt geschalmd waar nodig en sommige stukken worden ook verstevigd. Schalmen is het verdunnen van leder en dit gebeurt bij de stukken waarvan er verschillende lagen over elkaar komen. Of een handtas al dan niet verstevigd moet worden heeft te maken met het ontwerp en met het leder dat ik gebruik.


Vanaf nu is de volgorde van bewerkingen belangrijk. Sommige kanten moet geschilderd worden met kantenverf en bepaalde stukken worden al in elkaar gezet. De handtas wordt stap voor stap volledig in elkaar gezet met de stikmachine.


Wanneer de handtas in elkaar zit moet ze nog worden afgewerkt. Hier kruipt best wel wat tijd in. Alle randen worden mooi gelijk geschuurd en ik gebruik hierna kantenverf. Er zijn 3 a 4 lagen nodig om een mooi resultaat te hebben. Na elke laag moet deze volledig droog zijn en daarna gebrand worden.


Als het prototype klaar is, wordt er getest of ze goed is of dat er nog wijzigingen nodig zijn. Het is ook mogelijk dat een ontwerp finaal is en na enkele jaren toch nog wijzigt.


Voila, de handtas is klaar om iemand blij mee te maken!


Hebben jullie nog vragen of suggesties? Laat het dan zeker weten in de comments.


XOXO

Sofie


93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page